Wat een week ... CD

TOHPATI ETHNOMISSION - Mata Hati (2017)

Als het gaat om jazz-rock ...

... en fusion dan is Indonesië op dit moment 'the place to be'. Een zeer actieve muziekscene die met dank aan Leonardo Pavkovic (Moonjune Records) het afgelopen decennium ontsloten is.
Nu dus weer een nieuw en uitstekend album van meestergitarist Tohpati (o.a. bekend van simakDialog en zijn solo-albums) die doorgaans jazz-rock vermengt met etnische invloeden vanuit 'de gordel van smaragd'. Toch maakt Tohpati Ethnomission op 'Mata Hati' een zekere draai naar toegankelijker jazz-rock waarin dit keer overduidelijk invloeden vanuit de Westerse folkmuziek zijn te horen door de gebruikte akkoordenreeksen maar zeker ook door het fluitspel van Diki Suwarjiki. Ook de coöperatie met het Tsjechisch Symfonie Orkest in opener 'Janger' geeft een nieuwe dimensie. Tohpati's werk kent dus geen grenzen.
Dit in een mooi, open en krachtig geluid gestoken album refereert aan Weather Report, Pat Metheny en in 'Berburu' zelfs aan Jethro Tull, maar behoudt tegelijkertijd de typische handtekening van Tohpati. Wederom heeft hij met zijn 5-mansband een prachtig werkstuk afgeleverd. Ik zou hem in Nederland weleens live willen aanschouwen. Harry de Vries (wat een week 09)