Wat een week ... CD

JOHN WETTON - The Official Bootleg (2016)

De stem van de progrock ...

... is overleden. John Wetton overleed dinsdagochtend vroeg in zijn slaap na een lange strijd tegen darmkanker. Na Barrett, Wright, Bowie, Allen, Squire, Emerson en Lake weer een muzikant dood die er een belangrijk deel van mijn leven was. En hij had nog veel plannen: optredens met Asia stonden gepland. Het mocht niet zo zijn.
John Wetton speelde in een bijna ontelbaar aantal bands maar de belangrijkste voor mij waren King Crimson, UK, Roxy Music en Asia. Hij domineerde met zijn stem maar was ook een uitstekende bassist. Deze week luisterde ik naar het briljante 'Carrying No Cross' van UK's 'Danger Money'. Wat een virtuoze Jobson en Bozzio en wat een geweldig baswerk van Wetton. Maar ook zijn solowerk moet niet worden vergeten. Het album 'Battle Lines' is bij mij een favoriet. En zijn samenwerking met anderen zoals Hackett, Manzanera en Ringo Starr leverde mooie momenten op.

Deze 6 CD 'Offical Bootleg' Archive Vol.1' lag nog op een review te wachten. Een nieuwe geremasterde uitgave van de 'out of print' bootlegs uit het verleden. Het geluid is inderdaad veel beter. Vooral die geweldige stem staat beter in de mix. Veel doublures natuurlijk, dat kan bijna niet anders met 3 liveconcerten en 55 tracks bij elkaar. Het is wat veel van het goede maar deze release biedt een mooie staalkaart van wat deze geweldenaar allemaal heeft gedaan, zowel bij genoemde bands als solo. John Wetton: bedankt voor dit alles! Harry de Vries (wat een week 05)

                                             John Wetton (1949-2017)