Billy Sherwood - Divided by One (2015)

Label: Backyard Levitation
Bandsite:
http://www.billysherwoodhq.com/SherwoodStore/
Running Time:
56:38

Reviewer: Henk Vermeulen
Score: 
(out of 5 JoJo's)


'Divided by One' is het zevende album van progrock 'veteraan' Billy Sherwood. Dit predikaat geldt niet zozeer voor zijn leeftijd (51) maar vooral voor zijn imposante carrière in de progrockscene. Hij was ondermeer betrokken bij bands als World Trade, Lodgic en Circa en was gastartiest bij een aantal beroemde producties. Sherwood kreeg echter vooral naamsbekendheid door zijn betrokkenheid bij Yes (albums 'Open Your Eyes' en 'The Ladder'). Na de dood van Chris Squire is hij zelfs de vaste bassist geworden van deze legendarische band.
'Divided by One' is een op Yes geïnspireerd en door Sherwood zelf gecomponeerd en geproduceerd album. Hij bespeelt alle instrumenten (gitaar, bas, drums en keyboards) zelf en verzorgt ook de vocalen. Op zich is dat knap: het beheersen van verschillende instrumenten en het zelf vorm kunnen geven aan de composities zoals deze bedoeld zijn. Dit album bevestigt echter mijn stelling dat digitale eenmansproducties aan wel heel hoge eisen moeten voldoen om het predikaat 'kunst' te verdienen. Over het muzikale vakmanschap bestaat geen twijfel, ook op dit album niet. Maar het musisch gehalte - en daar gaat het, pleonastisch geformuleerd, tenslotte om bij kunst - is dermate afwezig dat het geheel als 'muzikale lectuur' overkomt. Oprechte bewondering voor zijn technische vakmanschap wordt volledig ondergesneeuwd door het gebrek aan emotie.
'Divided by One' past in het rijtje van de allerslechtste Yes albums (o.a. 'Drama', 'Talk', 'Open Your Eyes' en 'Heaven and Earth'). Eigenlijk best triest. Daarbij komt ook nog eens dat de stem van Sherwood een kansloze imitatie is van die van Jon Anderson, hetgeen de amusementswaarde nog verder laat dalen. Dit album bewijst dat muziek in staat is om de stemming flink te bederven. Henk Vermeulen (11-2017)


Personnel:
Billy Sherwood - all instruments

Discography (solo):
The Big Peace (1999)
No Comment (2003)
At the Speed of Life (2008)

Oneirology (2010)
What Was the Question? (2011)
The Art of Survival (2012)
Collection (2015)
Archived (2015)
 

Divided by One (2015)
Citizen (2015)