Wat een week ... CD

LIGRO - Dictionary 3 (2015)

'Jazz Metal' ...

... is niet het eerste waar ik aan dacht toen ik de relaxte, bijna traditioneel aandoende openingsklanken beluisterde van 'Bliker 4', de opener van 'Dictionary 3', het derde album van het Indonesische jazz-trio Ligro. Maar dat is uiteindelijk toch de benaming waarmee ik deze muziek het best kan karakteriseren.
Het schijfje bestaat uit 5 tracks variërend qua lengte tussen de 8 en 15 minuten. Elke track opent rustig waarbij de melodie ongemerkt voortkabbelt tot het moment waarop je als luisteraar, zonder dat je dat in de gaten hebt gehad, plotseling blijkt te zijn aanbeland in een geluidsorkaan, in de meeste gevallen voortgebracht door slechts een guitarist (Agam Hamzah), bassist (Adi Darmawan) en drummer (Gusti Hendy). Uitzondering is 'Bliker 4', waarin keyboards zijn toegevoegd, vakkundig bespeeld door de slechts 18-jarige Ade Irawan, wiens spel soms doet denken aan de spectaculaire wijze waarop Steve Winwood zijn orgel beroerde op 'Electric Ladyland' van Hendrix. De tracks eindigen telkens zoals ze begonnen: rustieke, langzaam wegstervende geluidsimpressies waarbij je je telkens afvraagt waar de overgang begon tussen het oergeweld en de relaxte meditatieve stemming aan het einde van de track.
'Dictionary 3' is een uiterst interessant, geweldig opzwepend fusionalbum, gespeeld door uitstekende muzikanten. Met speciale aandacht voor de indrukwekkende, loodzware en dragende baslijnen van Adi Darmawan, waarop gitarist Agan Hamzah kan excelleren met zijn door John McClaughlin geïnspireerde virtuositeit. Henk Vermeulen (wat een week 33)